Градусите се покачват стремглаво и юнското слънце весело пече. Сигурни сме, че вече сте избрали подходящ бански костюм за лятото на 2022 година. Снабдили сте се и с достатъчно летни и ефирни дрехи и аксесоари. Ваканционният режим е включен. Важно е да се помисли за защитата на най-големият орган в човешкото тяло - кожата.

Слънцезащитните продукти са задължителен елемент от дневните рутини, които не бива да пропускате. Използването на слънцезащита е нужно през цялата година, но особено необходима и дори задължителна е при покачването на UV индекса. Фотозащитата осигурява спокойствието, което ни е нужно, когато става въпрос за здраве. При избора на слънцезащитни продукти е необходимо да се съобразите със спецификата на вашата кожа. Заложете на качествената медицинска козметика в защита на Вашия храм.


Основните правила през лятото са всеизвестни: добра хидратация, избягване на прекомерно излагане под силните слънчеви лъчи, шапка, очила и фотозащита. Като последната се нанася 30 минути преди излагане на слънце и повторно през интервал от два часа. Ултравиолетовите лъчи се разделят на три вида UVA, UVB и UVC. Достигащите до нас UVA – лъчи, са тези които преминават до дълбоките слоеве на кожата и са отговорни за нейното състаряване и намаляване еластичността. UVB лъчите са главните виновници за изгарянията, петната и уврежданията на кожата. Хубаво е да избирате продукти с широк спектър, които да покриват както UVА лъчите така и UVB лъчите. Фотозащитата, която се предлага на пазара не е никак малко и често се получава объркване. Определете към кой тип спада вашата кожа, за да се насочите към подходящ слънцезащитен фактор - нисък, среден или висок. Продуктите с висок фактор на защита SPF (sun protection factor) показват какви са способностите на продукта при предпазване от ултравиолетовите лъчи от тип UVB.  Препоръките от специалисти са да се ориентираме към употреба на продукти с фактор SPF 30, а при хората с чувствителна и светла кожа – SPF 50. Номерът на слънцезащитният фактор показва времето, през което той действа. Имайте предвид, че няма продукт който да осигурява защита на 100 %. Когато избирате за употреба основно около басейна или морето, то тогава обърнете внимание на това дали е водоустойчив или не. Продуктите на пазара се разделят по още един критерий и той е видът на слънцезащитните филтри – химични и минерални. Химичните се абсорбират от кожата, а минералните образуват защитен слой, който действа като бариера. Избирайки  продукт за тяло или лице отново попадате в сложна ситуация, а именно да решите каква е консистенцията, която най-много ви допада. Можете да откриете продукти под формата на крем, спрей, гел, лосион и дори стик. Изборът е Ваш и е въз основа на типа кожа, степента на проникване и удобството на нанасянe.


Кожата е нашата защитна бариера спрямо неблагоприятните външни условия. Функциите, които тя изпълнява са изключително важни и е необходимо да избегнем нейното увреждане, както и преждевременното и стареене. Красив тен и красива кожа са напълно постижими с правилната грижа.