Отиде си Цветница, дойде Велика седмица, велик е всеки ден от нея! Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници с богата история. Започваме подготовка за честването му в Страстната седмица, а самият Великден празнуваме три дни.


Един от най-важните елементи на празника е боядисването на яйцата. По традиция у нас най-веселият и цветен ритуал - боядисването на яйцата се прави сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце е задължително червено, то символизира Христовата кръв и се пази до следващия Великден. С първото яйце се рисува кръст върху челата на децата, за да са здрави. Ходи се на църква за тържествена литургия. В България трапезата е богата и отрупана с домашни козунаци, свежи салати и вкусни ястия от агнешко месо. Боренето с яйца е символичната борба за победа, която доставя радост на малки и големи. Всяка страна отбелязва възкресението на Исус Христос по различен начин. Ще Ви запознаем с част от любопитните традиции на различните страни.

В Германия празникът е известен с немското наименование Остерн. През дните около Великден се почива. Една от традициите им е Великденското дърво, по което се закачат с панделки боядисани кухи яйца. Правят се сладкиши, а на трапезата присъстват агнешко и риба. В някои части на Германия се палят огньове или се прави великденско колело. Забавна част за децата е да открият скритите от Великденския заек лакомства и подаръци. Италианците пекат великденски козунак във формата на гълъб - Коломба. Гощават се пищно и се приготвя богато изобилие от традиционни ястия. Събират се с приятели. Провеждат се процесии. При тях не е масова традиция боядисването на яйца.

Франция изразява скръбта си от разпъването на Христос без камбанен звън в дните около Великден. След обявяването на Възкресение, камбаненият звън ехти силно. Традиция при тях е да крият яйца в двора или къщата, а децата да ги търсят. Пекат агнета и приготвят бисквити във формата на агне. Традиционна и неизменна част от трапезата е омлетът. Дори в Южна Франция на Великден се прави гигантски омлет в центъра на град Фо.

В Съединените щати задължително се посещава църква. По традиция децата търкалят боядисани яйца по ливадата пред Белия дом. А Великденският заек им оставя кошница с яйца, шоколади и бонбони.

Честването на празника във Великобритания започва от Цветница. Групи от танцьори изпълняват традиционен танц, за който се вярва, че прогонва злото. Отбелязват доста тържествено празникът и провеждат парадни шествия. И тук Великденският заек крие за децата яйца из градинките. На трапезата присъстват агнешко и кифлички с кръст на тях. Австралия е страна, в която Великденският заек не е сред символите на празника. Австралийците не харесват зайците, понеже им унищожават реколтата. При тях особено популярни са шоколадовите яйца. Правят се във формата на билби – торбесто животинче, което е великденски символ на страната.

Русия празнува пищно, руският пасха е един от най-почитаните празници. Службите са величествени и с настроение. Както при нас в България, се изчаква благодатният огън, от който се палят свещи, с които хората обикалят храма. Боядисват разноцветни яйца, а на трапезата слагат толкова на брой ястия, колкото са били най-дългите им пости.

Съседна Гърция се подготвя още от Велики четвъртък с приготвянето на традиционни великденски кифлички и гевреци.  Поверие гласи тези кифлички да се пазят до следващия Великден. Също като при нас, така и в Гърция, задължително на трапезата присъстват червените яйца, козунак, печено агне и зелена салата.

В Румъния Великден се отбелязва подобно на нашия. Най-използваният цвят за боядисване на яйцата е червеният. Боядисват ги в четвъртък, а специалният великденски козунак, известен като „пасха“ е с форма, символизираща гроба на Исус. На Разпети петък също като в България се посещава църква, а в събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна, която да бъде благословена и отнесена у дома.

Едва ли има човек, който да не се вълнува в дните покрай този така богат откъм традиции празник. На Великден се поздравяваме с думите „Христос воскресе!“ и в отговор очакваме „Воистина воскресе!“ и си пожелаваме здраве, мир и благоденствие!