Какво е Pantone и защо те определят цветовете на годината?

Pantone Inc., (произнася се Пантон) е американска компания, която е най-известна със своята система за съответствие на цветовете или стандартна система за възпроизвеждането им. Пантон правят предварително набелязани и напечатани скали с цветове, от които се избират и може да се гарантира съвпадането на цветовете един с друг. По този начин различни производители на различни места могат да си кореспондират и да се позовават на системата. Тази стандартизирана система се използва за подбор на цветовете по целия свят и също така е подходяща за всякакъв вид дейност. Най-често дизайнерите са тези, които черпят своето вдъхновение от скалата Pantone.

Традицията повелява вече 22 години, в края на всяка година, да се избира какъв ще е цветът, водещ глобалните трендове през следващата. Институтът за цветовете на Пантон провежда конференции, на които се избира цвят на годината, след много усърдна работа на експерти по дизайн, мода, графика и други.

През месец декември 2021 г., след проведена онлайн конференция, Pantone съобщи цветът на 2022 и той носи името 17-3938 Very Peri (Вери Пери). Изцяло нов цвят, носещ символ за времената, в които живеем.Вери пери е комбинация от виолетово-червени нюанси и синьо. Експертите черпят вдъхновение от заобикалящия ни свят, но тази година се отразяват трансформацията и прехода, през които минаваме. Основният "виновник" за появата му е метавселената или увеличаващата се работа в дигиталното пространство. Излизайки от изолация възприятията и стандартите на хората се променят и виртуалния и реалния свят се пресичат по нов начин. Така Институтът обяснява появата на новия цвят. Pantone Color Institute споделят още, че тъй като живеем в свят на промени, изборът на 17-3938 Very Peri носи новата перспектива и визия на обичани цветове, обхващаща именно всички положителни качества на синия цвят, като в същото време със своя виолетово-червен подтон показва весело, радостно отношение и динамично присъствие, насърчавайки творчеството и въображението. Този цвят ще ни помогне по-лесно да се впуснем в промените около нас, показвайки увереност. Very Peri дава възможност да експериментирате, деликатността му може да се впише чудесно във всеки един елемент от Вашето облекло.  Дори да не следите модните тенденции, не се поколебайте да разгледате отблизо съветите на експертите. Използвайте Very Peri самостоятелно или в съчетание с други цветове по всяко време на деня, тъй като той се вписва еднакво добре както във вечерната визия, така и в ежедневната. Бъдете дръзки и вдъхновени, изразявайки себе си, следвайки иновативността, която ни се поднася цветово през новата година и разгърнете твореца във Вас!