Когато говорим за дантелата, може би най-точно бихме я описали с думите: Да носиш изкуство. Високо ценено изкуство, пренесено върху облеклото ни. Загадъчност, женственост, сексапил, нежност и ефирност – да, тя е всичко това. И още дори! Дантелата поражда чувства и емоции и рядко остава незабелязана.
В България става известна дантелата наречена Калоферска, за която е използвана технологията на Брюкселската. Пренесена е в град Калофер от Източна Европа през средните векове. Технологията е същата т.е. совалков тип, но е обогатена като й се придава български дух и типичен облик, вплитайки български орнаменти. Създадено е училище, където да се изучава и развива наученото от другите страни. За дантелата се предава информация от векове, пишат се книги и тя е все така на почит, както в онези години, когато да видиш аристократ без дантела е било немислимо! Стари и млади българки са се учили да създават изящество. Запълвали са дългите зимни дни с плетене, а с резултатите основно са украсявали интериора на дома. В наши дни, дантелата е все така очарователна и търсена.  Носи загадъчност, показва толкова, колкото да провокира въображението. Смело можем да я наречем изкусна съблазнителка, умело приложима върху най- различни облекла от бельото до булчинската рокля. За дантелата няма възраст и сезон. Тя е многолика и във всичките си приложения е пленителна. Дали е възможно да излезе някога от мода?! Не, никога! Носейки кралицата на облеклото се чувстваш специална. Преминала е през много и винаги стои на висок пиедестал.

Дантелата се произвежда основно от памучни материи, но може да бъде изработена от лен, коприна, златни и сребърни нишки. Усукването на нишките и плетенето на дантелата става чрез различни методи - на ръка, на машина, совалков тип, с игла и конец, с една или с две куки. Трудоемко, но изящно произведение.

Накарахме те да поровиш за нещо с дантела в гардероба, нали? Вкъщи, на разходка или на парти, независимо къде, просто се докосни до усещането за жена, което дантелата носи. Ние от Евони те предизвикваме! Не се страхувай да облечеш онова боди с дантелен гръб, което си прибрала в шкафа само за специални случаи. При правилната комбинация на всички елементи от аутфита , неименуемо ще привлечеш погледите със стил, ефирност и класа, дори и в ежедневието си. Дантелата е такава каквато я изразиш, чрез подбора на останалите елементи на облеклото. Тя може да придава романтичност и привлекателност, дързост и сексапил, но при всички комбинации е винаги забележима. Едно е ясно още от Ренесанса – дантелата придава изящност, елегантност и шик на всеки текстилен продукт. Дантелата е магия!