Памукът е най-старото познато култивирано растение в човешката история. Използван още в древни времена, памукът е сред най-масовите влакнодайни култури за производство на текстил и днес. Произходът му е от Азия и Америка, като са открити данни за използването му още през 5000 г.пр.Хр. Той има изключително важна роля за индустриалната революция и развитието на текстилната промишленост.Защо е най-предпочитаната материя в текстилната индустрия?


- Той е естествена материя, която носи комфорт и мекота.

- Памукът е изключително нежна към кожата материя, към която много малко хора в света имат някакъв вид алергия.

- Той има свойството да се свива и разтяга и е много устойчив както във времето, така и срещу нежелани гости като молци и други насекоми.

- Може да се съчетава с други влакна за получаване на нов вид текстилна материя

- Той позволява на кожата „да диша“ и има свойството да абсорбира влага до около 20% от собственото си тегло, без да изглежда мокър. Страхотно, нали?- Може лесно да бъде рисуван и боядисван, за да се получат различни по цвят платове за модната индустрия.


        Последното от изброените свойства на памука обаче, може да доведе след себе си неблагоприятни последствия за ползвателите, като например използването на багрила, които могат да доведат до алергична реакция и обрив. Това поражда нуждата от създаването и въвеждането на единен, световен стандарт за качество на памучните материи, известен като Oeko-TEX® Standard 100.


   Какво представлява стандартът?


   Сертификатът Oeko-TEX ® Standard 100 е гаранция за качество и безопасност при производството на памучни изделия. Стандартът се уповава на каталог със строги критерии, покриващи всеки един елемент на продукта – от качеството на материята, до качеството на шевовете и копчетата. Изискванията, посочени в каталога са глобални и се актуализират поне веднъж годишно. Изпитванията на продуктите се извършват от независими тестови институти OEKO-TEX®.


   Какво прави облеклата на Evoni.bg различни?


   Всички наши памучни облекла са създадени с много любов и грижа и са сертифицирани с Oeko-TEX ® Standard 100, за да гарантират Вашата безопасност и комфорт. Заложете на качествени продукти от доказан производител!