С настъпването на новата година, в България се празнуват три последователни празника, символизиращи вярата, сплотеността и надеждата за едно ново и по-чисто начало. Празници, изключително важни за нашия бит и култура, запазили във времето своята силна енергия.

На 6 януари празнуваме Йордановден или Богоявление. Това е един от най-големите християнски празници. Денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Свързваме този ден с края на мръсните води, с новото начало, с пречистването от всичко лошо. Традиционно, в църквите се извършва служба, след която поп хвърля в ледени води кръст, а младите мъже скачат, за да го спасят. Счита се, че момъкът, който го извади ще бъде много здрав, а водата, от която е изваден кръстът, има силата да лекува.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара.

На 7 януари празнуваме Ивановден – обичан празник и повод за веселие в почти всяко българско семейство. На този ден почитаме Св.Йоан Кръстител – покровител на кумството и побратимството(приятелството), предшественик и братовчед на Исус Христос. Като продължение на пречистването, сред обичаите са имениците да бъдат „изкъпани“ за здраве. На този ден младите семейства да гостуват на своите кумове, като им носят вино и кравайчета и сядат заедно на трапезата. Според старите поверия, на Ивановден трябва да има сняг и лед, за да са здрави хората през годината.

Повод да почерпят имат: Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни.

Третият празничен ден е 8 януари – Бабинден. Ден, посветен на бабите-акушерки, новородените и родилките. Ден, символизиращ чистото, ново начало, изпълнен с почит към чудото на новия живот. Акушерите мият ритуално ръцете си с осветена вода и сапун, за да се раждат лесно бебетата.

Трите празнични дни носят духа на надеждата и желанието за пречистване на битието и душата. Изпълнени са с обичаи и празненства. На Йордановден и Ивановден празнуват общо над 500 000 българи. А ако все още се чудите какво да подарите на любимите именички, можете да разгледате специалните предложения на Evoni.bgНа много места в страната е прието на „изкъпаните“ именици да се подарява ново бельо, символизиращо тяхното пречистване.